Hoe stoppen we de opwarming van de aarde?


Google
 
 

Wat is het broeikaseffect?

Het broeikaseffect is het opsluiten van hitte in de atmosfeer. De hitte wordt opgesloten door broeikasgassen; met name koolstofdioxide (C02) en de damp van water (H2O). Deze gassen vormen rondom onze planeet een soort "deken". Zonder deze deken zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Het beschermt ons onder andere tegen de kou van het heelal. Zonder de broeikasgassen zou het ongeveer -18įC zijn, nu is het gemiddeld 15 graden op aarde. Op Venus zijn er te veel broeikasgassen, daardoor is er ook geen leven mogelijk.Hoe werkt de broeikasdeken?
De stralen van de zon gaan door verschillende atmosfeerlagen om uiteindelijk het aardoppervlak te bereiken. Een deel van die zonnestraling wordt weerkaatst, een ander deel wordt geabsorbeerd waardoor de aarde opwarmt. Een deel van die geabsorbeerde warmte wordt later terug afgestaan aan de atmosfeer als infraroodstraling. Dit gebeurd met name 's nachts.

Normaal gesproken is er evenwicht in de hitte die overdag door de zon naar de aarde wordt gebracht en de hitte die 's nachts terug de ruimte in wordt gestraald. Maar bij het terug stralen van de hitte wordt een gedeelte tegengehouden door de broeikasgassen. Hoe dikker de deken van broeikasgassen, hoe minder infrarood-straling uit de laagste atmosfeerlaag (de troposfeer) kan verdwijnen. De hitte zit dus opgesloten. Het plaatje hieronder illustreert dit.

Toename broeikasgassen
De mensen voegen kooldioxide aan de atmosfeer toe wanneer zij iets verbranden waar koolstof in zit. En dat zit bijna overal in. Het verbrandingsproces voegt niet alleen Co2 toe aan de atmosfeer, maar produceert ook hitte, die voor een gedeelte niet uit de atmosfeer kan, omdat het wordt tegengehouden door de deken van broeikas gassen.

Precies het omgekeerde van het proces van verbranding is fotosynthese (foto = licht; synthese = aanmaak). Dit betekent dat planten en algen zonlicht gebruiken als energiebron om water en koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten en zuurstof. Het water nemen planten op uit de bodem met hun wortels. De koolstofdioxide en zuurstof worden via huidmondjes in het blad met de lucht uitgewisseld. En de koolhydraten worden als bouwstenen voor de plant gebruikt. Wordt de plant vervolgens gegeten door mensen of dieren, dan komt bij de verbranding met zuurstof van de plantendelen de opgeslagen energie weer vrij, wordt de kooldioxide weer uitgeademd en is de kringloop rond.

Hoe meer planten en bomen er zijn, hoe meer koolstofdioxide in de natuur zit opgesloten en hoe minder er in de atmosfeer zit. Door de verwarming van je huis, de produktie van electriciteit en het rijden met auto's wordt de deken van broeikasgassen steeds dikker. Hierdoor kan er minder warmte het heelal in ontsnappen en neemt de opwarming van de aarde dus toe.

Natuurlijk en versterkt broeikaseffect
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het natuurlijk broeikaseffect en het versterkt broeikaseffect. Zoals hierboven beschreven zijn er gassen in de atmosfeer die er voor zorgen dat warmte op aarde vastgehouden wordt. Dit effect, het natuurlijk broeikaseffect, is vernoemd naar de kassen die tuinders gebruiken voor het verbouwen van groente, bloemen en planten. De gassen in de atmosfeer hebben dezelfde werking als de glazen of plastic overkapping op broeikassen; namelijk de warmte tegenhouden en zo de zo de temperatuur in de broeikas op laten lopen.

Het versterkte broeikaseffect wordt in tegenstelling tot het natuurlijk broeikaseffect door de mens veroorzaakt. Dit doet de mens door verschillende gassen uit te stoten, die meer warmte op de aarde vasthouden. De grootste oorzaak daarvan is de industriŽle revolutie. Door het gebruik van fossiele brandstoffen is de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer sterk toegenomen. Daarnaast vermindert de mens de natuurlijke mogelijkheden om kooldioxide op te sluiten in de natuur; door het kappen van bossen komt de co2 vrij die door de natuur was opgeslagen.

De afgelopen 100 jaar is het klimaat op aarde 0,6 graad Celsius warmer geworden. Dat lijkt weinig maar zelfs een kleine stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd kan al problemen geven voor mensen, dieren en planten. Bovendien is een veel grotere toename in temperatuur voorspeld voor deze eeuw.

Klik in het menu bovenaan voor de mogelijke oplossingen voor het broeikaseffect.


 
 
 
  Berrens Web Design